Thursday, September 4, 2014

TRAVEL USA : SHAKLEE 6 STAR TRIP (PART 1)



salam u ollss....wah lama dah tak menulis...bersawang2 dah blog kesayangan akak nih...sorry sbb lama menyepikan diri...tapi akak tahu korang setia membaca...sbb ramai yg call ahkak...ada 3-4org call pasal nak mohon Visa USA, ada yg nak mohon Visa China...ada yg cari produk Shaklee...hihihi...thanks yer

ok, ramai kot yg sedia maklum, akak lama menyepikan diri sebab sibuk ukur jalan....hihi.. hampir 2 weeks di USA....hah! nih yg nak citer pasal trip USA nih... selamat membaca u ollss...

SHAKLEE 6 STAR TRIP USA


13hb Ogos 2014 : hari yang kami tunggu telah tiba, packing segala guna luggage bag yg shaklee sponsor. Besar giler beg nih ( rasa besar saat packing nak pegi jer, masa nak balik rasa keciknyer beg nih) hahaha...

beg sponsor dr Shaklee


ini benda2 "mesti" yg akan saya bawa kemana2 travel keluar negara. 
Penimbang beg tu terutamanya.

Boarding Pass

Perjalanan dari Malaysia ke USA mengambil masa lebih kurang 20 jam....18 jam di dalam flight dan 2jam lebih waktu utk transit. Dari KLIA kami naik China Airlines. Alhamdulillah kerana Shaklee dah adjust makanan for muslim dalam semua flight kami. Kami transit di Taiwan utk 2 jam lebih. Jadual penerbangan waktu balik ke Malaysia juga melalui penerbangan yg sama. Memang meletihkan tapi kamikan penjual Vitamin terhebat...rugilah kalau jual tapi tak makan kan....Alhamdulillah..keep fit sbb sesampai jer di USA sudah ada aktiviti menanti. Apapun sempatlah shopping skit kat Taiwan...hihihi

 
 Alhamdulillah...kepentingan kami as muslim diutamakan

Sampai Los Angeles, USA lebih kurang jam 11 malam....Oh ya, penerbangan ke USA merentas garisan masa dunia....Jadinya, ke USA seperti kembali ke masa lampau...hihi....kami bertolak tengahari 13hb....tapi kami sampai di Los Angeles, USA jam 11 malam 12hb Ogos....kira muda sehari...hihihi...Apapun, urusan di Imigresen pun satu hal....mcm yg telah dijangka imigresen akan menahan saya (agen dah maklumkan sebelum penerbangan mungkin akan ada beberapa org yg akan ditahan dlm satu penerbangan). Saya dah jangka sebab2 ditahan mestilah ada kaitan dengan permohonan Visa saya hari tu...tapi mcm biasa "keep cool" jer....dibawa masuk ke sebuah bilik khas...mcm2 bangsa dan ragam org ada dlm tu...ada yg dah berjam2 kena tahan....saya cuma tenangkan diri dan berdoakan agar urusan saya dipermudahkan....Alhamdulillah tak sampai 15minit nama saya di panggil...jawab beberapa soalan dengan pegawai imigresen US tu dan pasport saya diserahkan....En. suami menunggu dengan penuh kerisauan....waktu tu bagasi pun belum keluar....selesai semua, kami menuju ke hotel...mmg dah terbayang2 tilam empuk jer waktu ni...lebih kurang jam 1pagi waktu US kami sampai hotel...dan disambut dengan kalungan bunga....Hilton Long Beach Carlifornia, USA....

Pemandangan hotel kami waktu siang

bilik di Hilton Long Beach California

bilik di Hilton Long Beach California

Sampai je mandi2, solat isya' dan rehatkan diri...ada lebih kurang 3jam jer utk baring2 dan rehat sebelum kami perlu mengikuti Global Conference di Long Beach Arena....

ok, kisah Global conference akan disambung pada entry akan dtg k...stay tuned!



your trusted SID

6 comments:

  1. Kemasnya bilik ni.. Tidur atas karpet ker....

    ReplyDelete
    Replies
    1. ni sebelum landing...gambar selepas biarlah housekeeping jer yg simpan...hahaha

      Delete
  2. As salam...plan nk ke us next years...jln2...klu xde invitation letter boleh apply visa ker...? klu x beli tiket lg atau xbook accom mcm mana iye...boleh ke...sbb plan dpt visa baru nk book...apa pendapat? Lagi satu, klu immigration tahan kat sana...apa yg dia tanya?? Tq sudi kongsi

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm...soalan yg ditanya sama mcm soalan interview waktu buat visa...dont worry...just jgn panic jer...kalau takder invitation boleh beritahu tujuan nak kesana sama ada holiday atau apa...better dah siap2 segala tempahan...gap masa utk buat visa dan perjalan dlm 2-3 bulan dah ok...

      Delete